Kreslíme, píšeme, modelujeme a tvoříme s dětmi

Artibul (spadající pod Oxybul) poskytuje dětem neomezené možnosti při tvoření. Produkty jsou vyrobeny z kvalitního a bezpečného materiálu, který umožňuje dětem vytvářet a přetvářet různé tvary a objekty, které jsou jen omezeny jejich vlastní fantazií. Artibul byl navržen tak, aby podpořil rozvoj kreativity u dětí a pomohl jim rozvíjet představivost, také pomáhá dětem rozvíjet motorické schopnosti a koordinaci.

Kreslení s dětmi může být zábavné a užitečné pro jejich rozvoj.

Zde přinášíme přehled těch nejběžnějších kreslících pomůcek vhodných pro naše děti (od nejmenších až po ty větší):

  1. Pastelky
    Poskytují měkkou a jemnou texturu, která je vhodná pro kreslení a malování. Mohou být k dispozici v různých barvách a tloušťkách, což umožňuje dětem experimentovat s různými technikami a styly. Dětem dávají možnost kreslit jemné a barevné obrázky, případně světlé a tmavé odstíny a vytvářet tak barevné přechody.
  2. Tužky
    Jsou skvělým nástrojem pro kreslení hrubých linií a textur. Nabízejí pevnou a jasnou liniovou kresbu, která je vhodná pro kreslení kontur a detailů. Díky jejich různým tvrdostem tak děti mohou experimentovat s různými tloušťkami a barevnými odstíny.
  3. Popisovače
    Nabízejí dětem možnost kreslit jemné a precizní čáry. Mohou se naučit kreslit přesné a jasné kontury a vytvářet detailní obrázky.
  4. Štětce
    Umožňují dětem kreslit tekuté a vlnité linie, které dodávají jejich obrázkům živost. Mohou se naučit kreslit přirozené textury a vytvářet barevné přechody. Doporučujeme pořídit ergonomické, které lépe padnou do malých dětských rukou.
  5. Křídy
    Jsou skvělým nástrojem pro kreslení hrubých a jasných linií. Děti mohou experimentovat s různými barevnými odstíny a vytvářet kreativní a barevné obrázky.
  6. Voskovky
    Vhodné i pro malé děti díky jejich kulaté špičce a měkkým materiálům. Pro některé děti můžou být naopak tyto měkké materiály nevýhodou (větší šance na zlomení a na zašpinění všeho okolo ;))
  7. Akvarelové barvy a tužky
    Poskytují měkký a jemný vzhled, který je vhodný pro malování a kreslení vodními barvami. Tyto barvy mohou být rozpouštěny vodou a roztírány na papíře, což umožňuje dětem vytvářet jemné a nenápadné barvy.
  8. Vodové barvy
    Jsou skvělou volbou pro děti, které se chtějí naučit malovat nebo si jen vyzkoušet své kreativní schopnosti. Tyto barvy jsou vyrobeny ze směsi vody a pigmentu a jsou bezpečné pro děti, protože neobsahují žádné toxické látky.
  9. Fixy
    Poskytují silnou a trvanlivou barvu, která je vhodná pro kreslení silných a jasných linií. Tyto fixy mohou být k dispozici v různých barvách a tloušťkách, což umožňuje dětem experimentovat.
  10. Razítka
    Pro naše nejmenší výtvarníky můžeme použít praktická dětská razítka, u kterých můžeme vybírat z rozličných tvarů a materiálů. Malý umělec tak bude mít vždy nové podněty a motivaci zkoušet další kreslení sám.
  11. Kvašové barvy
    Jsou jedním z mnoha typů barev, které mohou být použity pro kreslení a malování. Tyto barvy se vyrábějí z přírodních surovin, jako je ovoce, zelenina a rostliny, a jsou vhodné pro ekologický a udržitelný přístup k tvorbě uměleckých děl. Můžeme tedy říct, že jsou:
    • Ekologické (neobsahují škodlivé chemikálie a jsou vyrobeny z přírodních surovin)
    • Bezpečné

Všechny výše popsané nástroje na kreslení mají několik nesporných výhod:

  • Dostupnost: jsou snadno dostupné a levné, což je ideální pro začínající kreslíře, kteří nechtějí investovat mnoho peněz do svého umění.
  • Snadné použití: jsou snadno ovladatelné a kreslíř může rychle vytvořit svůj nápad na papír, tabuli, plátno, nebo zem
  • Různé textury a materiály: díky různým odstínům a tloušťkám mohou malí kreslíři vytvářet rozličné textury a hloubky v kresbách a seznámí se navíc s různými materiály.
  • Vhodné pro kreslení na širokou škálu materiálů: většina pomůcek může být použita pro kresbu na širokou škálu materiálů, včetně papíru, kartonu, látky, dřeva a dalších povrchů.
  • Nenáročné na údržbu většina těchto nástrojů nevyžadují speciální péči, údržbu a skladování

A jaké výhody přínáší kreslení a psaní pro naše děti?

Podporování kreslení u dětí je velmi důležité pro jejich celkový vývoj a zlepšení řady dovedností. Kreslení umožňuje dětem vyjádřit své myšlenky, pocity a pomáhá jim rozvíjet kreativitu a fantazii což je důležité pro rozvoj jejich osobnosti a individuality.

Zde je několik důvodů, proč by mělo být podporování kreslení součástí výchovy dětí:

Kreslení má pozitivní vliv na motoriku a koordinaci dětí. Pohyb rukou při kreslení pomáhá dětem trénovat jemné motorické schopnosti a zlepšovat koordinaci očí a rukou.

Kreslení také podporuje rozvoj kognitivních schopností u dětí. Děti se učí pozorovat a vnímat svět kolem sebe a vyjádřit své myšlenky a představy prostřednictvím obrázků a nákresů.

Kreslení může také pomoci dětem vyjádřit své pocity a emoce. Tím, že děti vyjadřují své myšlenky a pocity prostřednictvím obrázků, mohou se snáze vyrovnávat se stresujícími situacemi a emocemi.

Kreslení také pomáhá rozvíjet důležité komunikační a sociální dovednosti u dětí. Děti mohou své kresby ukazovat svým rodičům a kamarádům a diskutovat o tom, co v nich vyjadřují. To je důležité pro rozvoj schopnosti komunikovat s ostatními lidmi a vyjádřit své myšlenky a názory.

V dnešní digitální době je také důležité podporovat kreslení jako alternativu k pasivnímu sledování televize nebo hraní her na počítači. Kreslení může dětem poskytnout příležitost k odpočinku od digitálních technologií.

Celkově lze tedy říci, že podporování kreslení u dětí je důležité pro jejich celkový vývoj a může mít pozitivní vliv na řadu dovedností. Rodiče a vychovatelé by měli vytvářet prostředí, které dětem umožní rozvíjet kreativitu a fantazii.

Váš oxybul.cz