Speciál o zdraví dětí - Dětské zuby díl.1

Dětské zoubky nejsou strašák

Narodí se vám dítě a věřím, že nebudu mluvit jen sama za sebe, když řeknu, že by člověk na vlastní dítě potřeboval návod :-). Na většinu věcí vám návod nedám, ale co se zubů týče, tak si troufám říct, že toto téma je mi blízké a jsem schopná vám poradit a doporučit co a jak dělat a nedělat.

Dětské neboli první zoubky u dítěte jsou často vnímány jako strašák. Je to dáno také tím, že dítě si samo zuby nedokáže vyčistit a tudíž tato povinnost spadá na rodiče. Nebudeme si nic nalhávat, je málo dětí, které má čištění zubů rádo a nevzpouzejí se :-). Nicméně si musíme uvědomit, že péče o dětské zuby je důležitá a nesmíme ji podceňovat, např. tím, že si řekneme: “To jsou přece dětské zuby, ty vypadnou a narostou nové”.

Tato skutečnost je sice pravdivá, ano, dětské zuby vypadnou, pokud jsou pod nimi zárodky stálých zubů a narostou nové, ale už u prvních zoubků budujeme u dítěte návyk, jakousi rutinu. Myslím, že nikdo z nás nechce vystavit své dítě bolesti, ať už ze zánětu zubu, který může být doprovázen otokem, teplotou atd. nebo ze samotného zubařského zákroku, jako je např. trhání zubu, VRTÁNÍ, nebo léčení kořenových kanálků…

Vaše dítě nemusí mít kaz, POKUD:

    1. Na něj nepřenesete vaše bakterie zubního kazu a parodontitidy olizováním lžičky, dudlíku, pusinkováním na rty… ( dítě se rodí bez uvedených bakterií, získá je pouze od někoho, kdo je sám v ústech má). Což neznamená, že dítě nesmíte líbat, to v žádném případě! Nicméně nezanedbávejte péči o svou osobu, choďte pravidelně k dentální hygienistce a nechejte si opravit zuby s kazy.
    2. Co nejdříve navštívíte zubního lékaře ( ideální je první návštěva s prvním zubem). Každému dítěti vyroste 1.zoubek v jiném čase, ale +- to bývá v 6.měsíci dítěte, ale tím, že zubařů není dost a spousta z nich děti nebere, hledejte aktivně již od narození prcka.
    3. Budete chodit pravidelně na kontroly, aby si dítě dokázalo zvyknout, vytvořit vztah a nezapomnělo (v intervalu, jaký určí váš lékař, podle kazivosti a jiných problémů). U dětí se doporučuje chodit určitě 1x za půl roku, tzn. 2x ročně. Lékař si však dítě může klidně pozvat i v kratším časovém intervalu.
    4. Mu bude až do 12 let dočišťovat zuby dospělý. Jaký je rozdíl mezi čištěním a dočištěním? Při dočišťování dospělý vezme dětský kartáček a zuby dítěte znovu vyčistí, narozdíl od čištění, kdy si dítě čistí samo a dospělý již zuby znovu nečistí. U dočišťování se nejedná pouze o vizuální kontrolu čištění. Mějte na paměti, že za stav chrupu dítěte odpovídá jeho rodič.
    5. 2x denně bude mít pořádně umyté zuby, nejdůležitější je večerní čištění před spaním (poté již ale nesmí jíst - naopak pije jen vodu a nebo neslazený čaj. V noci se totiž prudce snižuje tvorba slin a cokoliv zůstane na zubech je výrazně ničí).
    6. Si nebude chtít čistit zuby, budete to dělat i navzdory jeho odporu a nesouhlasu (kritický je věk od 1 do 3 let věku).
    7. Sladkosti bude jíst 1x denně a sice po jídle, nejhorší jsou lízátka a bonbony (v ústech jsou dlouhou dobu, tudíž snižují dlouhodobě pH a vytvářejí tak podhoubí pro tvorbu kazu).
    8. Nebudete ho strašit vrtáním zubů a návštěvou zubaře (naopak si s ním povídejte o tom, jak to probíhá, klidně mu pusťte nějaké videa nebo pohádky - Byl jednou jeden život, Prasátko Pepa)

Když mu nikdo neřekne, že se má bát, nebude se bát :).

Důležité je zdůrazňovat jak předejít kazu v časném dětském věku!

  • Noční krmení: definovat do kdy může usínat v noci s mlékem neboli do kdy můžete v noci dokrmovat mlékem bez čištění zubů
    (pokud je 1.zub v 6.měsíci - tak do 1 roku až 15 měsíců,
    pokud je 1. zub v 1. roce - tak do 18 měsíců až 2 let)
  • Omezit cukr: který se nachází i v : mateřském mléce, umělém / krabicovém mléce, bio džusech, normálních džusech, granulovaném čaji, čerstvě vylisovaných šťávách.
  • Pauzy mezi jídly: zdůraznit pauzy mezi jídly (vyrovnává se tak pH v ústech).
  • Čistit: čistit kartáčkem již od 1. zubu.

Čištění

Jak už bylo psáno výše, je potřeba začít o zoubky pečovat, jakmile se prořežou do úst. A prořezáním do úst myslíme klidně i kousek zubu viditelného v puse. Jakmile byť kousek zubu ční v dutině ústní, čistíme, protože i podél tohoto “kousku” se mohou dostat bakterie, povlak…, které jsou schopny vytvořit kaz na dětském zubu. Často pak můžeme slyšet, že dítěti již zuby zkažené rostly… To není pravda, ale samozřejmě to asi uleví svědomí většiny rodičů. Péči o dětské zoubky nesmíme podceňovat, naopak!

Čím a jak čistíme?

Na trhu je nepřeberné množství pomůcek k čištění dětského chrupu, počínaje tzv. prsťáčky konče klasickými zubními kartáčky. Není potřeba si hygienu nikterak komplikovat, tzn. pořiďte si “obyčejný” měkký kartáček s malou hlavičkou a hodně štětinami a tímto čistěte dětské zoubky. Pasta u nejmenších děti určitě není potřeba. Já osobně ji doporučuji od doby, kdy dítě umí vyplachovat ústa vodou a nebo v případě, že čištění zubů odmítá a pasta by jej mohla “namotivovat”. Každopádně v obou případech dáváme velmi malé množství pasty, a tím myslím jen potřít štětiny.

Můžete se setkat s tím, že okolí a možná i lékař vám doporučí prsťáček, což je gumový kartáček s gumovými štětinami s návlekem na váš prst. Tento “kartáček” vskutku nic nevyčistí a za mě je to zbytečná investice.

Velmi dobrou variantou kartáčku, který by vaše dítě mohlo mít rádo, je dětský sonický elektrický kartáček, např. Bob a Bobek, od 0 do 5 let. Tento kartáček je na baterky, svítí (což je výborné i pro rodiče, protože díky světlu vidí, kde a co čistí), měkká vlákna jsou šetrná a jemná. Sonická technologie je bezpečná. Rodičům miminek usnadní práci a větším dětem, které už si čistí samy, zlepší efektivitu. Kartáček má i 2 min časovač a po každých 30 vteřinách lehce zavibruje a vy poznáte, že můžete pokročit :-). Za mě výborná věc, kterou u syna používám a manuální kartáček jsem tak zcela vyměnila za sonický.

A zde nesmíme samozřejmě zapomenout ani na mezizubní hygienu a s ní spjaté mezizubní kartáčky.

Zubní pasty

Pokud pastu u dětí používáte, volte tzv. dětskou, určitě dětem nedávejte tu pro dospělé. Proč?

  • Chuť dětské pasty mají většinou ovocné příchutě, které děti nikterak nedráždí jako např. mentol.
  • Fluoridy obsah fluoridů u dětských past je výrazně menší, což je dobře, protože se může stát, že dítě pastu spolyká. Kdyby pasta obsahovala fluoridů více, mohlo by dítě při nejmenším bolet bříško a nebo co více mohlo by mít zažívací obtíže. (Samozřejmě můžete volit i pastu bez fluoridů.. každopádně o účinku fluoridů a množství v jednotlivých pastách zase někdy příště :-)

Váš oxybul.cz a MDDr. Martina Slováková