Speciál o zdraví dětí - Dětské zuby díl.2 (První návštěva zubaře)

Kdy své dítě přivést k zubnímu lékaři?

Už při porodu dostanete jako přídavek k očkovacímu průkazu také průkaz zubní, který předkládáte svému zubaři při prohlídkách dítěte a on vám na oplátku průkaz vyplní a dá vám mj. potvrzení, že prohlídka proběhla.

Uvádí se, že k zubaři by se mělo jít s 1.zubem (cca v půl roce).

Jen si zavčas zjistěte, jestli lékař, ke kterému chcete dítě přihlásit, vůbec děti přijímá a jestli nemá plnou kapacitu, tzn. jestli dítě vůbec vezme!

Všeobecně platí, že sehnat si zubního lékaře je problém a dvojnásob to platí, když sháníte zubaře pro své dítě.

Pokud jste byli úspěšní a zubař dítě přijme, tak opravdu stačí první návštěva s prvním zubem (ovšem NE později).

 

POZOR! V zubním průkazu dítěte, který dostanete spolu s očkovacím průkazem se uvádí 1.návštěva v 1.roce dítěte, ale u některých dětí už to může být pozdě.

Tato návštěva bývá převážně administrativní, kdy vypisujete informace o svém dítěti, konkrétně jestli se s něčím neléčí, neužívá nějaké léky, nemá alergie, kojíte, dostává UM, neužívalo ATB, nebyl nějaký úraz v oblasti hlavy a krku, kdy se prořezal 1.zub, jaké má dítě stravovací návyky a v neposlední řadě jak a čím čistíte zuby vašeho dítka.

Poté proběhne seznámení s ordinací, kdy se dítě povozí na zubařském křesle, otevře pusinku a vidí, že se vlastně ni neděje, nikdo mu neubližuje a proběhne jen kontrola, ke které použijeme zubařské zrcátko. V některých ordinacích mají taktéž “dentální” plyšáky, na kterých se dá vše krásně demonstrovat. První návštěva je hlavně o předávání informací rodičům, protože rodič je ten, kdo pečuje o dentální zdraví dítěte.

Je potřeba dodržovat půlroční intervaly kontrol, aby si dítě vytvořilo návyk a vidělo, že se nic neděje a opravdu probíhá jen kontrola. Pokud váš zubař usoudí, že je to potřeba, může dítě pozvat na prohlídku i dříve než za 6 měsíců.

 

POZOR! Stavba zubních tkání dětských zubů je jiná než u zubů stálých a tudíž za kratší dobu mohou vzniknout větší škody.

Přeloženo do lidské řeči…u dítěte i 3 měsíce mohou znamenat vznik a vývoj zubního kazu a za 6 měsíců může být z malinkého kazu kaz blízký dřeni, tzn. hodně hluboký, který bude mnohem náročnější na čas, peníze a opravu. Někdy oprava zubu nebude ani možná a zub se bude muset vytrhnout.

Jakmile již vidíte v DÚ kaz, jedná se o velký kaz, který v lepším případě skončí tvorbou výplně, v horším trháním.

U dítěte je každá oprava zubu náročná, ať už se jedná o malý a nebo velký kaz. Samozřejmě čím větší kaz, tím náročnější zákrok. Velký omyl je tvrdit dítěti a nebo si myslet, že to bude trvat chvilinku. NEBUDE! Aby práce měla dlouhodobý charakter a byla odvedená dobře, vezme to nějaký čas a samozřejmě i peníze.

Práce s dítětem je časově mnohem náročnější než práce s dospělým.

Děti a rentgen zubů

Z důvodu možnosti včas diagnostikovat kazy se dělají i u malých dětí rentgenové snímky. Zubař nemá rentgenové oči, tudíž mezi zuby nevidí. A zrovna mezizubní prostor je ten, kde kazy vznikají nejčastěji.

Samozřejmě máte právo rentgenové snímky odmítnout, nicméně za potenciální rizika si nesete odpovědnost sami, na což vás s největší pravděpodobností zubař upozorní.

Kdy by se měly dělat rentgenové snímky u dětí?

Jakmile se mezi dětskými “čtyřkami a pětkami” vytvoří mezizubní kontakt.

To může být ve 3 letech, ale klidně také později. Váš zubař by vám měl toto sdělit a vše vysvětlit. V dnešní době se již nepoužívají klasické rentgenové přístroje, ale tzv. visiografie, což jsou přístroje, které nám poskytnou snímek v digitální podobě.

Jaké má visiografie výhody?

  • Mnohem menší dávka záření
  • Snímek je k dispozici hned, je k dispozici na pc a lékař vám vše může krásně popsat a ukázat
  • Možnost dodatečné úpravy
  • Digitální archivace a možnost přenosu mezi pracovišti
  • Pacient nikam neodchází, sedí/leží na zubařském křesle a snímkování probíhá zde

U dětí se RTG snímky provádí klidně každých 6 měsíců. Pokud má lékař u některého ze zubů podezření, např. na možný kaz, klidně může snímkování provést i dříve.

Váš oxybul.cz a MDDr. Martina Slováková